Gunilla Allard – Designer Scenograf by Mats Fredrikson

Gunilla Allard, designer och scenograf, har med sitt formspråk och exakta filmiska uttryck utvecklat en egen fortsättning av arvet från modernismen. Från hennes examensarbete, som visade nyskapande talang, känsla för dimensioner och det precisa uttrycket, till moderna klassiker som Cinema-fåtöljen och 2000-talets minimalistiska, ergonomiska och stapelbara biblioteksstol Cosmos.

Fotografer i Östergötland by Mats Fredrikson

På 1840-talet kom de första daquerreotypisterna resande till Östergötland och dessa tidiga fotografer besökte ort efter ort. Så småningom etablerades fasta ateljéer i de större städerna och under andra hälften av 1800-talet tillkom fotofilialer även på de mindre orterna. Det blev möjligt för de allra flesta att bli avbildade.

I denna bok berättas om Östergötlands tidiga fotografer, fotoateljéernas affärsverksamhet, de kvinnliga pionjärerna, fotografiet som redskap för konstnärer, pressfotografernas genombrott och några nutida fotografer.

Arne Fälth by Lars Rodvaldr

På landet mellan Boxholm och Mjölby lever och verkar en stillsam naturkraft. Han heter Arne Fälth och är skulptör, målare, tecknare och diktare. Ett original som få, sprungen ur bondestam och han har en sällsam lyskraft i sin person och sina verk. Hans kompakta och mycket uttrycksfulla djurskulpturer i trä har många sett, inte minst på sjukhus och vårdcentraler.

Den här posei- och bildboken är ett konststycke i sig i flera avseenden. Den liknar mera Artist's Book, det vill säga ett konstverk som använder sig av själva boken som form. Förutom helheten kan man notera den öppna men inbundna ryggen med synliga färgtrådar – en teknisk finess som gör att man kan vika ut boken helt platt utan att ryggen spricker.

Formgivning och foto av det samspelta mästarparet Mats Fredriksson och Jonas Sällberg borgar som alltid för den yppersta kvalitet in i minsta detalj. Och Gunnar Lindqvist har skrivit ett mycket kunnigt och inkännande förord som dörröppnare för dem som ännu inte hört talas om Arne Fälth, det sällsporda och självlärda naturgeniet i den sköna Ängdalen.

Ur Christer Fällmans recension i Corren den 16 juni 2014

Idé: Mats Fredrikson och Jonas Sällberg  Foto: Jonas Sällberg

Katedralen i Linköping by Lars Rodvaldr

Katedralen i Linköping är en av norra Europas bäst bevarade gotiska domkyrkor. Under nästan 300 år pågick arbetet med detta gigantiska byggnadsverk, som i Sverige stod som symbol för såväl kyrklig som världslig makt.

Idé: Mats Fredrikson och Jonas Sällberg  Foto: Jonas Sällberg

Kokkonst på Krogen Amerika by Mats Fredrikson

Mat och konst är en del av livet. 18 konstnärer på Krogen Amerika bjuder på sin konst och allt från broccolisoppa, grillad ål till havrekex från Sognefjorden. Stefan Hammenbäck skriver om ädel konstgrafik i Hagdahls kokbok. Stina Opitz och Susanne Durlind berättar personligt om Krogen Amerikas historia.

Foto: Jonas Sällberg

Personakt Sven Lundh by Lars Rodvaldr

I boken om Källemos skapare, den småländske möbelentreprenören Sven Lundh,
möter vi producenten och kreatören Lundh – en man som med oförskämd lätthet rör sig över flera fält utan att ta hänsyn till traditionella skiljelinjer mellan konst, hantverk och design.

Sven Lundhs egensinne, hans ifrågasättande av traditionen och starka kvalitetskänsla har kommit att prägla Källemos nyskapande möbelkollektioner under de senaste decennierna, med Jonas Bohlins, John Kandell och Mats Theselius som några av de klarast lysande stjärnorna. Vad vore svensk möbelkonst utan stolen Concrete, hyllan Pilaster och skåpet National Geographic-skåpet?
Sven Lundhs konstnärliga vision har även kommit att ge upphov till Vandalorum, ett storslaget och djärvt museiprojekt i den småländska myllan - idag realiserat med många stora och framtida möjligheter. 

I texter av bland andra Gunnar Lindqvist, Sune Nordgren och Rebecka Tarschys belyses Sven Lundhs mångfacetterade verksamhet och intensiva engagemang i en rad frågor som rör det konstnärliga skapandet och dess villkor.

Idé: Mats Fredrikson och Jonas Sällberg  Foto: Jonas Sällberg