Sandin Bülow by Guest User

Sandin Bülow
Inredningsarkitekter, Möbelformgivare, Designentreprenörer

Grafisk form Mats Fredrikson
Bokförlaget Arena

 

Glaset och drömmen by Guest User

Glaset och drömmen
The glass and the dream

Under arbetet med boken om fotografen John Selbing upptäckte vi att många negativ var skadade beroende på dåliga arkivförhållanden, men de var bildmässigt mycket intressanta.

Göran Greider skriver:

”Plötsligt är Selbings bilder på väg tillbaka in i drömmen! Det är som om det omedvetna – som kan betraktas som ett slags natur inuti människan – länge längtat efter att få grabba tag i bilderna och omfamna dem!

[…] Och vad blir det av negativ som lämnats kvar och sakta påverkats av omgivningen? Ett samspel mellan fotografen, tekniken och något tredje, bortom människan. Selbings öga är med i bilderna, men något annat har gått in i hans blick och förändrat alltsammans. En vas, en flaska, ett glas – plötsligt landar de i nya landskap! Helt okända, kartlösa trakter! Och det småländska glasriket fogar, med Selbings skadade negativ, till en ny sida hos vårt universum.”

Idé och produktion Mats Fredrikson och Jonas Sällberg
Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Fredrikson Sällberg

 

John Selbing. Den ofrivillige fotografen by Guest User

John Selbing
Den ofrivillige fotografen

”Vissa böcker är fulla av fakta, andra är vackra ”coffee table books” som inte är informativa och så finns det sådana som är så svindlande sublima att man förundras över att någon tar sig på sig arbetet och kostnaden att ta fram dem. John Selbing, den ofrivillige fotografen är enligt mitt förmenande en av de senare. /.../ Selbings anteckningar åberopas då och då i texten. Han noterade att Edward Hald en gång sagt ”konst kan inte beskrivas, konst kan bara upplevas”. Hoppas att A&s läsare får möjlighet att uppleva boken!

Ur Elsebeth Welander-Berggrens recension i Antik & Auktion 9/2018

Svensk Bokkonst 2018
Idé och produktion Mats Fredrikson och Jonas Sällberg
Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Fredrikson Sällberg


 

Olle Schmidt by Guest User

Olle Schmidt

”Misstagen är min bästa vän även fast jag hatar dem när de kommer. För det finns hopp för måleriet när misstagen kommer. Och efteråt måste jag tro på det jag gjort för att komma framåt.”

Idé och foto Jonas Sällberg
Produktion Mats Fredrikson och Jonas Sällberg
Grafisk form Mats Fredrikson

 

På spaning efter Lamino by Guest User

På spaning efter Lamino
Om möbelformgivaren Yngve Ekström

Journalisten Brita-Lena Ekström berättar om sin far Yngve Ekströms liv och verk, om möbelskapande i den småländska myllan och om företagandets villkor. Det är också en personlig berättelse om en skapande människas vision för en bättre värld.

Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Bokförlaget Arena


 

Gunilla Allard. Designer Scenograf by Guest User

Gunilla Allard
Designer Scenograf

Gunilla Allard, designer och scenograf, har med sitt formspråk och exakta filmiska uttryck utvecklat en egen fortsättning av arvet från modernismen. Från hennes examensarbete, som visade nyskapande talang, känsla för dimensioner och det precisa uttrycket, till moderna klassiker som Cinema-fåtöljen och 2000-talets minimalistiska, ergonomiska och stapelbara biblioteksstol Cosmos.

Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Bokförlaget Arena

 

Emilies gåva by Guest User

Emilies gåva
En bok om Löfstad slott 

Min kära, kära Emilie
Nu kommer jag riktigt med ”Stora famnen” för att tacka dig för de oförgätliga dagarna på Löfstad, hvilka från början till slut voro härliga! Jag kommer ofta att drömma mig tillbaka än till det förtjusande hörnrummet när förmiddag o solen förgyller allt och man sitter trevligt samlade omkring arbeten och böcker, än lyssnade till ditt piano, /.../ än vandrande omkring porträtten och porslinerna, möbler, miniatyrer hvilka tala om länge försvunna tider, men mest af allt skall jag minnas och se din egen, kära gestalt den du dväljes i det ståtliga hemmet!

Så skriver Ebba Snoilsky till Emilie Piper efter ett besök på Löfstad hösten 1910. 

Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Östergötlands museum

 

Arne Fälth by Guest User

Arne Fälth

“På landet mellan Boxholm och Mjölby lever och verkar en stillsam naturkraft. Han heter Arne Fälth och är skulptör, målare, tecknare och diktare. Ett original som få, sprungen ur bondestam och han har en sällsam lyskraft i sin person och sina verk. Hans kompakta och mycket uttrycksfulla djurskulpturer i trä har många sett, inte minst på sjukhus och vårdcentraler.

Den här poesi- och bildboken är ett konststycke i sig i flera avseenden. Den liknar mera Artist's Book, det vill säga ett konstverk som använder sig av själva boken som form. Förutom helheten kan man notera den öppna men inbundna ryggen med synliga färgtrådar – en teknisk finess som gör att man kan vika ut boken helt platt utan att ryggen spricker.

Formgivning och foto av det samspelta mästarparet Mats Fredriksson och Jonas Sällberg borgar som alltid för den yppersta kvalitet in i minsta detalj. Och Gunnar Lindqvist har skrivit ett mycket kunnigt och inkännande förord som dörröppnare för dem som ännu inte hört talas om Arne Fälth, det sällsporda och självlärda naturgeniet i den sköna Ängdalen.”

Ur Christer Fällmans recension i Corren den 16 juni 2014

Idé och produktion Mats Fredrikson och Jonas Sällberg
Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Bokförlaget Arena

 

Personakt Sven Lundh by Guest User

Personakt Sven Lundh

I boken om Källemos skapare, den småländske möbelentreprenören Sven Lundh,
möter vi producenten och kreatören Lundh – en man som med oförskämd lätthet rör sig över flera fält utan att ta hänsyn till traditionella skiljelinjer mellan konst, hantverk och design.

Sven Lundhs egensinne, hans ifrågasättande av traditionen och starka kvalitetskänsla har kommit att prägla Källemos nyskapande möbelkollektioner under de senaste decennierna, med Jonas Bohlins, John Kandell och Mats Theselius som några av de klarast lysande stjärnorna. Vad vore svensk möbelkonst utan stolen Concrete, hyllan Pilaster och skåpet National Geographic-skåpet?

Sven Lundhs konstnärliga vision har även kommit att ge upphov till Vandalorum, ett storslaget och djärvt museiprojekt i den småländska myllan - idag realiserat med många stora och framtida möjligheter. 

Texter av bland andra Gunnar Lindqvist, Sune Nordgren och Rebecka Tarschys belyser Sven Lundhs mångfacetterade verksamhet och intensiva engagemang i en rad frågor som rör det konstnärliga skapandet och dess villkor.

Svensk Bokkonst 2007
Idé och produktion Mats Fredrikson och Jonas Sällberg
Foto Jonas Sällberg
Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Bokförlaget Arena

 

Ölands natur by Guest User

Ölands natur

Öland är vårt minsta landskap. Det utgör bara tre promille av Sveriges landyta, men rymmer ändå många olika naturtyper och en imponerande biologisk mångfald. /…/ Så mycket som en tredjedel av världens alvarmark finns på ön, vilket ytterligare bekräftar Ölands unika naturvärden. Inte bara ur ett svenskt perspektiv utan också ur ett globalt perspektiv.

Produktion Mats Fredrikson och Pav Johnsson
Grafisk form Mats Fredrikson
Förlag Bildningsförlaget

 

Fotografer i Östergötland by Guest User

Fotografer i Östergötland

På 1840-talet kom de första daquerreotypisterna resande till Östergötland och dessa tidiga fotografer besökte ort efter ort. Så småningom etablerades fasta ateljéer i de större städerna och under andra hälften av 1800-talet tillkom fotofilialer även på de mindre orterna. Det blev möjligt för de allra flesta att bli avbildade.

I boken berättas om Östergötlands tidiga fotografer, fotoateljéernas affärsverksamhet, de kvinnliga pionjärerna, fotografiet som redskap för konstnärer, pressfotografernas genombrott och några nutida fotografer.

 

Katedralen i Linköping by Lars Rodvaldr

Katedralen i Linköping

Katedralen i Linköping är en av norra Europas bäst bevarade gotiska domkyrkor. Under nästan 300 år pågick arbetet med detta gigantiska byggnadsverk, som i Sverige stod som symbol för såväl kyrklig som världslig makt.

Idé Mats Fredrikson och Jonas Sällberg
Foto Jonas Sällberg

 

Kokkonst på Krogen Amerika by Guest User

Kokkonst på Krogen Amerika

Mat och konst är en del av livet. 18 konstnärer på Krogen Amerika bjuder på sin konst och allt från broccolisoppa, grillad ål till havrekex från Sognefjorden. Stefan Hammenbäck skriver om ädel konstgrafik i Hagdahls kokbok. Stina Opitz och Susanne Durlind berättar personligt om Krogen Amerikas historia.

Foto: Jonas Sällberg